muffini · pecivo

The taste of Christmas…

Piškoti, piškoti in še enkrat piškoti. Nihče nima toliko škatel za piškote kot jaz! Nihče! In moje so, še pred začetkom praznikov, popolnoma polne. Zato ob vsaki priložnosti, ki jo imam, podarim vrečico doma pečenih dobrot, da naredim prostor za naslednjo peko. Zelo rada podarim piškote za darilo in zaenkrat, vse povratne informacije, ki jih dobim, še bolj krepijo tisto mojo skrito željo: »nekoč bom imela pekarno«. In res jo bom! 🙂

In zato, ker škatel za piškote nimam več, sem se lotila božične klasike na malce drugačen način. Kot veste namreč obožujem vse kar je povezano z božičem in tudi božični kolač ni izjema. Pri njem je najboljši del seveda dobro zapečena skorjica in preliv. In ker si želim kar največ obojega dobiti v vsakem grižljaju, sem naredila božične kolačke v obliki muffinov. Prelila sem jih z odlično temno čokolado in tako pride njihova sadno-oreškasta aroma še bolj do izraza. Verjemite, boljših še niste poskusili!

BOŽIČNI KOLAČKI S ČOKOLADO

Sestavine:vmes.jpg

– 120 g moke
– 120 g sladkorja
– pol vrečke pecilnega praška
– 1 žlička cimeta
– 150 g masla sobne temperature
– 4 jajca
– 70 g rozin
– 80 g suhih marelic narezanih na majhne koščke
– 100 g mletih orehov
– pol žličke rumovega ekstrakta
– čokoladna glazura

 

Postopek:

Rumenjake, maslo in rumov ekstrakt penasto vmešamo. Iz beljakov naredimo trd sneg in jim proti koncu dodamo 4 žlice sladkorja. Preostanek sladkorja penasto vmešamo k rumenjakom in maslu. Tej mešanici dodamo suho sadje in oreščke. Moko zmešamo s pecilnim praškom in cimetom in jo postopno dodamo testu, ki bo zelo gosto in zbito. Z lopatko nežno vmešamo tretjino snega in, ko je zmes enotna, dodamo še preostali dve tretjini. Dobro zmešamo, vendar pazimo, da je masa še vedno rahla. Napolnimo modelčke za muffine in pečemo 20 minut na 180 stopinj. Ohlajene pomočimo v čokoladno glazuro in potresemo z mletimi orehi.


Vaša younger “a-bit-on-edge” sister

LOGO - blog

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s