Slano

Happiness is…the smell of fresh baked rolls :)

Vesela novica…pečica je zopet v polnem pogonu. 🙂 Bolj nizke temperature je bilo potrebno izkoristiti za pripravo nečesa bolj toplega. In zdravega! 🙂 In ker že nekaj časa iščem recept za dobre polnozrnate rogljičke, sem se enega končno lotila. Testo je povzeto kar po receptu za pirin kruh, vendar sem rogljičke premazala oz. polnila s kremnim sirom, da niso bili presuhi. Tokrat se lahko malo pohvalim, da so bili rogljički vsi…no, skoraj vsi enaki 🙂 Pomagala sem si s posodo, s katero sem odtisnila krog v testo in nato, priznam z ravnilom, poskušala razdeliti krog na čimbolj enake dele. In uspelo je! Rogljičke lahko polnite tudi s sirom ali šunko ali kakšnim drugim polnilom. Priležejo se tako k zajtrku, lahko pa so tudi dnevni, večerni….nočni prigrizek :). Preprosto morate jih poskustiti! 🙂

SEMENKOTI S KREMNIM SIROM

Sestavine:vmes
(približno 15 rogljičkov)
– 270g pirine moke
– 4g (polovica zavitka) suhega kvasa
– 65g mešanice semen
– 90g pinjenca (ali navadnega jogurta)
– 1dcl mleka
– 50g masla
– 1 žlička soli
– 1 žlička sladkorja

Polnilo in premaz:
– kremni sir
– jajce

Postopek:
Moko, suh kvas, semena, sol in sladkor zmešamo skupaj. Nato dodamo na kocke narezano maslo, pinjenec (ali jogurt) in mleko, ki smo ga malo pogreli. Vse skupaj dobro pregnetemo, če je testo presuho, dodamo še malo moke. Pustimo, da testo počiva in vzhaja 90 minut. Nato testo razvaljamo v krog (ali ga naredimo s pomočjo posode), ter ga razdelimo na 12 delov. Vsak del namažemo s kremnim sirom (robove pustimo) in ga zvijemo. Pazimo, da je zadnji konec rogljička na spodnjem delu, da se nam med peko ne razpre. Rogljičke nato premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih pečemo 15-20min na 170°C, da porumenijo. Počakamo, da se ohladijo in še tople postrežemo. 🙂

Your older twin
LOGO - blog

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s