Slano

There is always a reason to bake!

Pa še res je! No, moj današnji je bil slabo vreme in izziv 🙂 Tudi bavarskega slanega peciva sem lotevam že nekaj časa, pa me je dejstvo, da ga je potrebno najprej kuhati in nato še speči, kar malo odbijalo…ampak danes je bil očitno dan za izzive 🙂 Recept sem priredila po receptu, ki sem ga našla tukaj. Zalogajčki so res enostavni, testo je mehko in odlično za delat, edino moja estetika je zopet padla na izpitu, saj mi preprosto ni uspelo narediti niti dva enake oblike 😉 Ampak nič za to! Zalogajčki so odlični, res kot legendarne »bobi« palčke, katere bi človek kar jedel in jedel 🙂 In z zalogajčki je ravno tako! Naredite jih čimprej in obudite spomine na otroško »grickanje« pred tv-jem 🙂

»BOBI« ZALOGAJČKI

Sestavine za zalogajčke:
– 180ml tople vodevmes2.jpg
– 1 jedilna žlica rjavega sladkorja
– 1 zvrhana čajna žlička suhega kvasa
– 45g stopljenega masla
– 1 čajna žlička soli
– 320g moke
– rastlinsko olje

Premaz:
-60ml vode
– 1 čajna žlička jedilnega škroba

Potrebujemo še:
– 1,5l vode
– 45g sode bikarbone
– sol in semena

Postopek:
Vodo, sladkor, suhi kvas in stopljeno maslo dobro zmešamo z električnim mešalnikom in pustimo stati 5min. Nato mešanici primešamo moko in sol, ter zamesimo rahlo testo. Testo gnetemo slabih 5min na pomokani podlagi, nato pa ga prestavimo v naoljeno posodo, ter poskrbimo, je testo dobro naoljeno. Nato pustimo vzhajati na toplem približno 1 uro oz. da se podvoji v količini.
Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v dolgo ‘vrv’, ki jo nato razrežemo na koščke. Medtem zavremo 1,5l vode in ji dodamo sodo bikarbono. Ko voda vre, vanjo damo zalogajčke in pustimo, da se kuhajo približno slabo minuto, odvisno od velikosti. Zalogajčke nato poberemo z vode in jih premažemo z mešanico jedilnega škroba in vode (vodo in škrob zavremo in pustimo vreti toliko časa, da dobimo prozorno zmes). Zalogajčke nato posolimo in po želji posujemo z semeni. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 15min oz. da dobijo lepo rjavo barvo in so hrustljavi. Dobro je, da papir za peko prej še malo naoljite, saj so zalogajčki mokri in se primejo na papir. Lahko jih jemo samostojno, ali pa jih ponudimo ob sirovi omaki, nacho omaki…:)
Pa dober tek! 🙂


Your Older Twin
LOGO - blog

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s