potica · presno · sladice

The younger twin gone mad! :)

Dobesedno! Ker odkar sem videla, kako priljubljena je postala najina presna kokosova potica, samo razmišljam (preveč, kot vedno). Najbolj tradicionalna velikonočna potica je namreč orehova…tista z več nadeva kot testa, s »škorjo«, ki je odstopila in se na določenih delih malce preveč zapekla, ampak kljub temu popolnega okusa 🙂 In to je tisto bistveno…to je tisto, zaradi česar se velikonočnih praznikov vedno spominjam z nasmehom.

Ker pa se mi zdi, da je tradicionalen recept za orehovo potico že izpiljen do popolnosti, sem se odločila, da pripravim presno, malo bolj zdravo različico. Iskala sem predvsem tisti pravi okus, ki je pri originalni potici. In potrditev, da mi je uspelo sem dobila v trenutku, ko sem v nadev umešala vse sestavine. Vonj. Tisti vonj. Točno tak, kot se ga spomnim, ko je mami pripravljala orehovo potico in sem bila od treh sester vedno prva v vrsti z žlico za ostanke. To je to. Vonj za spomine! Naredite si nekaj dobrih letos 🙂

Vaša »younger-a little nostalgic« sister
LOGO - blog

 PRESNA OREHOVA POTICA

SESTAVINE ZA »TESTO«

  • 150 g blanširanih mandljev12528208308889_167411916_o
  • 150 g svetlih rozin

Dobila sem domače mandlje, in nisem bila ravno navdušena nad dejstvom, da jih moram še olupiti. Ampak v bistvu je celoten postopek čisto enostaven. Mandlje 2 minuti namakamo v vreli vodi, potem pa jih odcedimo in speremo s hladno vodo. Vsak mandelj posebej samo stisnemo in ta kar skoči ven iz lupine. Enostavno. Mandlje do drobnega zmeljemo v blenderju in jim dodamo namočene bele rozine. Mešamo dokler ne dobimo homogene zmesi, ki jo damo v hladilnik.

SESTAVINE ZA NADEV17916260_10212528206268838_1164760892_o

  • 100 g orehov17916652_10212528205388816_1588375471_o
  • 70 g indijskih oreščkov
  • 10 datljev
  • 60 ml vode
  • 3 kapljice rumove esence

V blenderju zmeljemo orehe in jih pretresemo v posodo. Nato zmeljemo še namočene in odcejene indijske oreščke, dodamo dateljne in rumovo esenco. Postopoma dodajamo vodo, kolikor je potrebno, da je nadev lepo mazljiv (približno 60 ml).
Testo nato zvaljamo na površini 25×35 med dvema peki papirjema in ga premažemo z nadevom. Potico zvijemo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, saj se takšna veliko lepše reže.

Prijetno sladkanje 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s