piškoti

Dragi Miklavž, prosim prinesi mi…./Dear St Nicholas, please bring me…

Ja, tkole se je začelo vsako pismo, ki sem ga pisala Miklavžu. Vsako leto je bil seznam daljši, darila dražja in posoda, za darila večja. In vsako leto sm itak več časa namenila iskanju daril po hiši…;)
Letos pisma ni bilo, ker posebnih želj niti nimam, sem pa glih vidla reklamo, da je darilo, ki ga vsak rabi, več časa…in tud men bi tole prav pršlo 🙂
Zadnje čase sm bla res kar mal lena, kar se tiče peke. The younger twin aka Katja je napekla sto tisoč različnih vrst piškotov, od rogljičkov do medenjakov in maslenih piškotov, jst pa v tale ‘Christmas spirit’ nisem še čisto padla, mogoče je krivo tudi vreme…saj ne da se pritožujem, tole decembrsko sonce je zakon!
Danes sem se pa končno tud jst lotila peke. Seveda je bilo treba spečt nekaj enostavnega, dišečega in dobrega. Izgled je temu podoben…enostaven 🙂 Ampak tko kot sm že rekla, pri kuhi in peki mi je pomemben predvsem okus (ok, pri tisti rundi, ki se je nesrečno zažgala, verjetno tudi okus ni bil najboljši, ampak ok.. 😉 ), tako da so bili tile enostavni speculaas piškotki kot nalašč zame.  Avtorica recepta jih je poimenovala ‘Miklavževi speculaas piškoti’, tko da so bli glih tapravi za danes. So res enostavni za pripravo, če ti seveda pri tem ne uspe nesrečno z maso posvinjati cele kuhinje…potem je itak dela mal več (pr men seveda drugače ne gre).  Okus je res zelo podoben tistim kupljenim speculaas piškotom…božanski so! Recept sem našla tukaj.

Speculaas piškoti

Sestavine:

Miklavž2
Speculaas

-375g moke
-300 g rjavega sladkorja
-227g masla
-1 vrečka pecilnega praška
-1 žlica cimeta
-1 čajna žlička mletih klinčkov
-1 čajna žlička muškatnega oreščka
-1 čajna žlička ingverja
-½ čajne žličke soli
-2 žlici mleka
-1 žlica ruma
-olupljeni mandlji
-1 beljak

Postopek:
V posodi penasto umešamo maslo in sladkor in dodamo mleko, rum in sol. Masi nato postopoma dodajamo mešanico moke, pecilnega praška in začimb. Maso dobro pregnetemo in jo položimo na plastično folijo. Oblikujemo jo v pravokotnik  debeline pribl. 4cm in dolžine 5cm. Maso nato damo v hladilnik za dobro uro. Maso nato zrežemo na pribl. pol cm debele pravokotnike, ki jih premažemo z beljakom in posujemo z mletimi mandlji. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici 13-15min na 190°C. Ko na robovih rahlo porumenijo jih vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo in strdijo.

Pa dober tek!

Zdaj pa hitro iskat največjo posodo za vsa darila! 🙂

Lep praznični december vsem!

The not-yet-so-Christmas-obssessed twin
LOGO - blog

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s